یک فنجان بصیرت
چه فرقی می کند.
درعصر ارتباطات نفس بکشم یا قرون وسطا.
وقتی خبری ازتو نباشد.
دوره جاهلیت است.
اللهم عجل لولیک الفرج ....
|
با وجود رضایت دو طرف مذاکره کننده از روند رو به جلوی مذاکرات، نخست وزیر رژیم صهیونیستی عصبانیت خود را با به کار بردن دوباره اصطلاح "اشتباه تاریخی" آشکار کرد.
روز اول دور دوم مذاکرات ایران و 5+1امروز برگزار شد. گرچه از محتوای این مذاکرات خبری منتشر نشده است؛ اما با هم نگاهی می اندازیم به آن چه رسانه های وابسته به دولت های غربی از این مذاکرات نوشته اند:
سایت بی بی سی فارسی (bbc persian):
دور اول از نخستین روز اجلاس هستهای ژنو با ابراز امیدواری وزیر امور خارجه ایران به پیشرفت در این مذاکرات پایان یافته است.به گفته کسری ناجی، خبرنگار بی بی سی فارسی، دو طرف مذاکره توافق کرده اند که طرح پیشنهادی ایران که در اجلاس قبلی ژنو در سه هفته پیش ارائه شد، مبنای مذاکرات باشد.
روز پنجشنبه، 16 آبان (7 نوامبر)، حدود ساعت 11 و بیست دقیقه به وقت ژنو، نشست دو روزه نمایندگان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 با حضور کاترین اشتون، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجه و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا، و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در مقر اروپایی سازمان ملل کار خود را آغاز کرد.
پس از افتتاح جلسه، مذاکرات نمایندگان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 شامل آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه (اعضای دایم شورای امنیت) و آلمان در سطح معاونان و مقامات ارشد وزارت خارجه این کشورها تا ساعتی پس از ظهر ادامه یافت.
ادامه گفتگوها به جلسه بعد از ظهر روز پنجشنبه موکول شده است. در پایان جلسه صبح پنجشنبه، وزیر خارجه ایران گفت که گفتگوها به خوبی برگزار شده و افزود: "در جلسه بعد از ظهر، بررسی جزئیات بیشتری را آغاز خواهیم کرد." وی گفت که در این مذاکرات "پیشرفت هایی به دست آمده، اما راه سختی در پیش است."
همچنین، مایکل مان، سخنگوی خانم اشتون گفت که مذاکره "به خوبی آغاز شده" اما از طرح جزئیات بیشتری در این زمینه خودداری ورزید. آقای مان اظهار داشت که تمامی طرفها توافق کردهاند از افشای جزئیات مذاکرات خودداری ورزند. در ایران، خبرگزاری فارس به نقل از عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه و سرپرست مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی، نوشته است که در جریان مذاکرات صبح پنجشنبه، طرف مقابل "چارچوب پیشنهادی ایران را قبول داشت و هدف طرفین، امضای توافقنامه است."
قرار بود وزیر امور خارجه ایران پس از شرکت در جلسه افتتاحیه نشست ژنو، برای دیداری کوتاه به رم، پایتخت ایتالیا، سفر کند و شامگاه پنجشنبه به ژنو باز گردد. ساعاتی پیش لغو این سفر اعلام شد اما دلیلی برای این تصمیم ارائه نشده و مشخص نیست که آیا لغو سفر آقای ظریف به رم با تحولات در مذاکرات ژنو ارتباطی دارد یا نه.
سایت رادیو فردا(radiofarda):
مذاکرات دوجانبه ایران با هیات نمایندگان سه کشور اروپایی در گروه 1+5 پایان یافت. قرار است هیات ایرانی پس از این دیدار با هیاتهای آمریکا، روسیه و چین دیدارهای دوجانبه جداگانه داشته باشد.
به گفته نخست وزیر اسرائیل، هماکنون در ژنو پیشنهاداتی مطرح است: تهران قرار است امتیازاتی بدهد و در مقابل از فشار تحریمها بر ایران کاسته شود. نتانیاهو ضمن ابراز مخالفت اسرائیل با این پیشنهادات میگوید که این راهی است که به تهران امکان میدهد به سوی تولید سلاح اتمی پیش برود.
خبرگزاری رویترز از اسرائیل گزارش میدهد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور، بار دیگر در واکنش به مذاکرات اتمی ایران با گروه 5+1 رسیدن به توافق با ایران در ژنو را «اشتباهی تاریخی» توصیف کرده است.
هیئت ایرانی در ادامه جلسه بعدازظهر سه نشست جداگانه با نمایندگان سه کشور چین، روسیه و آمریکا خواهد داشت. خبرنگار رادیوفردا در ژنو، محل برگزاری مذاکرات اتمی ایران و گروه 5+1، گزارش میدهد که یکی از جلسات دوجانبه بعدازظهر امروز قرار است بین ایران و آمریکا برگزار شود.
خبرگزاری رویترز به نقل از محمدجواد ظریف میگوید که گفتوگوهای صبح پنجشنبه خوب پیش رفته و او امیدوار است که «بتوانیم به پیش برویم». آقای ظریف با این حال مذاکرات اتمی را دشوار توصیف کرده است.
آقای عراقچی با تاکید دوباره بر این که تعلیق غنیسازی خط قرمز ایران است و ایران هرگز غنیسازی را متوقف نخواهد کرد افزوده است که «اختلافها میان دو طرف زیاد است»، اما با این حال به گفته او هر دو طرف اراده نزدیک شدن را دارند.
سایت دویچه وله(dw.de):
• مایکل مان: مذاکرات با جزئیات بیسابقهای انجام شد.
مایکل مان، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مورد مذاکرات اتمی ایران در صبح روز پنجشنبه (16 آبان/ 7 نوامبر) در ژنو سوئیس گفت: «چنان که میدانید گفتوگوها پیچیده شده است و وارد جزئیات شدهایم.»
مان دیدار وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در صبحانه کاری بامداد پنجشنبه (16 آبان) در ژنو را "خوب" توصیف کرد و افزود: «اولین مرحله مذاکرات 45 دقیقه به طول انجامید. بعد از ظهر چندین دیدار با چارچوبهای مختلف انجام خواهد شد.»
او اضافه کرد: «در باره چارچوب دیدارهای بعد از ظهر هنوز نمیتوانم صحبت کنم. پیشرفت بیشتر نیاز به زمان بیشتری دارد. اما هنوز در باره پیشرفت مذاکرات نمیتوانم صحبتی کنم.»
به نقل از خبرگزاری تسنیم، مایکل مان تصریح کرد، غرب خواستار آن است که ایران شفافیت برنامه هستهای خود را به جامعه بینالمللی نشان دهد. وی همچنین گفت: «سعی داریم که از ایران در باره مسالمتآمیز بودن برنامه هستهای این کشور ضمانتهایی بگیریم.»
وی عنوان کرد که این مرحله از مذاکرات با جزئیات بیسابقهای انجام شد و ابراز امیدواری کرد که گفتوگوها به نتایج ملموسی بیانجامد.
• پایان مرحله اول مذاکرات اتمی مرحله نخست مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 که صبح روز پنجشنبه (16 آبان/ 7 نوامبر) در ژنو سوئیس آغاز شده بود پایان یافت. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، مذاکرات صبح پنجشنبه خود در صبحانه کاری با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را "خوب" توصیف کرد.
• جزئیاتی از گفتوگوی ظریف و اشتون مجید تخت روانچی، عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران، با اشاره به گفتوگوی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در صبحانه کاری روز پنجشنبه (16 آبان/ 7 نوامبر) در ژنو گفت: «بحثهای کلی مطرح شد و دو طرف ایدههایی را بیان کردند.» وی تصریح کرد، در این گفتوگو قرار شد که دستور کار دور جدید مذاکرات اتمی چه باشد و در باره چه چیزهای صحبت شود.
روانچی تأکید کرد که در این دور از مذاکرات "در باره همه مسائل از جمله غنیسازی اورانیوم و تحریمها" صحبت میشود. او در این مورد که آیا احتمال به رسمیت شناختن حق غنیسازی ایران در این مذاکرات وجود دارد گفت: «هیچ چیز قابل پیشبینی نیست؛ اما قطعا در باره غنیسازی و پذیرش حق غنیسازی صحبت میکنیم.»
عباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد هیأت ایرانی نیز پیش از حضور در مذاکرات ژنو در جمع خبرنگاران نسبت به نتیجهبخش بودن این گفتوگوها ابراز امیدواری کرد.
دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان پنجشنبه (16 آبان/ 7 نوامبر) در ساعت 11 و 15 دقیقه صبح به وقت محلی (13 و 45 دقیقه به وقت تهران) در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس آغاز شد. این مذاکرات قرار است تا روز جمعه (17 آبان) ادامه یابد.
سایت صدای آمریکا(voa):
عباس عراقچی معاون وزارت امور خارجه ایران که سرپرستی هیات مذاکره کننده ایران را بر عهده دارد، گفته است مذاکرات ژنو از بحثهای عمومی، به گامهای مشخصی رسیده است که توانایی ایران در تولید سلاح اتمی را محدود می کند، و در عوض برخی از تحریمهای اقتصادی علیه ایران حذف خواهد شد.
در همین حال، بنجامین ناتانیاهو نخست وزیر [رژیم صهیونیستی)اسرائیل روز پنجشنبه گفت معامله هسته ای میان ایران و قدرتهای جهانی در ژنو در حال شکل گیری است. وی چنین توافقی را «اشتباهی در ابعاد تاریخی» نامید.
نخست وزیر اسرائیل گفت: اسرائیل کاملاً با این پیشنهاد مخالف است. من معتقدم قبول آن به معنای اشتباهی در ابعاد تاریخی است و باید صریحاً رد شود.
سایت صدای روسیه (persian.ruvr):
مذاکرات در این دوره با اهداف مشخص تری آغاز شده است و ایران به دنبال لغو تحریم ها و حفظ حق قانونی غنی سازی در کشور می باشد. در حالی که اعضای گروه پنج بعلاوه یک خواهان متوقف سازی غنی سازی بیست درصدی می باشند، ایران آماده است تا درباره حدود غنی سازی و میزان آن به توافقهای اصولی برسد.
سایت رادیو فرانسه (persian.rfi):
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارج? ایران، دور جدید مذاکرات این کشور و شش قدرت جهانی را بسیار جدی و دشوار توصیف کرد؛ زیرا به گفت? او، گفتگوهای جدید وارد محتوا و جزئیات موارد اختلاف شده اند.
همزمان لوران فابیوس، وزیر امور خارج? فرانسه، از ایران خواست تا در دور جدید مذاکرات عقب نشینیهایی انجام بدهد. وزیر امور خارج? فرانسه گفت: «ما خواستار پیشروی از طریق مذاکره هستیم، اما این پیشروی در صورتی انجام خواهد شد که دولت ایران در قبال مطالبات جامع? بین المللی از خود سازش نشان بدهد».
لوران فابیوس، بار دیگر تأکید کرد که «فرانسه و پنج عضو دائم شورای امنیت و همچنین جامع? بین المللی اعلام می کنند که ایران کاملاً حق برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای را دارد، اما نباید به سلاح اتمی دست یابد». وزیر امور خارج? فرانسه همچنین گفت که گفتگوهای ژنو بر سر غنی سازی اورانیوم از سوی ایران و درج? این غنی سازی و همچنین تأسیسات اتمی این کشور، از جمله تأسیسات زیرزمینی "فردو" و غیره خواهد بود».
وزیر امور خارج? فرانسه، سپس اظهارات دوگان? محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود را تلویحاً مورد سرزنش قرار داد و با اشاره به تغییر گفتار دولت حسن روحانی افزود که جامع? جهانی خواستار نه تغییر لحن ایران، بلکه تغییرات اساسی در روش و رویکرد این کشور است.
محمد جواد ظریف نیز در اظهاراتی پس از پایان ملاقاتش با کاترین آشتون نمایند? سیاست خارجی اتحادی? اروپا ابراز امیدواری کرد که در صورت تلاش های متقابل، دو طرف در پایان مذاکرات جدید به یک توافق دست یابند.
منبع: جام نیوز [ جمعه 92/8/17 ] [ 12:45 صبح ] [ باران ]
[ نظرات () ]
|
|
[ طراح قالب : پیچک ] [ Weblog Themes By : PIcHaK.NeT ] |